Powered By Blogger

Referat - Porumbelul lui Picasso ( Pablo Picasso )

 

                                        

Cea mai frumoasă exprimare a gândurilor omului este arta. Începuturile artei se pierd în negura istoriei. 

 

,,Arta este oglinda magică pe care o creăm pentru a transforma visele invizibile în lucruri vizibile. Arta este, în esență, cea mai profundă expresie a creativității umane. Pentru a ne vedea chipul folosim o oglindă, arta o folosim pentru a ne vedea sufletul.” 


George Bernard Shaw  

 

Oamenii nu mai caută consolare în artă. Doar oamenii rafinaţi, cei bogaţi, cei leneşi caută noul, extraordinarul, extravagantul, scandalosul. Eu i-am satisfacut pe aceşti oameni cu toate acele lucruri bizare care mi-au trecut prin cap. Şi cu cât ei înţeleg mai puţin ceva, cu atât mai mult îl admiră. Amuzându-mă cu toate acele ghicitori şi imagini am devenit vestit. Eu sunt numai un prezentator public care şi-a înţeles vremea sa. 


" De ce încerci să intelegi arta? Încercaţi să inţelegeţi un cântec de păsări?"


                                                                                             Pablo Picasso 



 Picasso a devenit o legendă în timpul vieţii şi este probabil cel mai celebru artist al secolului XX. Chiar şi după moarte, locul lui Picasso în artă nu a fost egalat. 

Pablo Picasso este probabil cel mai faimos artist al secolului XX. El a fost cu siguranţă unul dintre cei mai prolifici artişti într-o anumită perioadă a vieţii sale se zvonea că putea picta chiar trei panze pe zi. Picasso era de asemenea extrem de multilateral, utilizand toate mijloacele imaginabile printre care creionul, acuarela, vopsele de ulei, cărbunele, metalul, ghipsul sau resturi colectate din tomberoane. Personalitatea puternica a lui Picasso a dominat viaţa artistică avangardistică până în preajma celui de-al doilea război mondial şi el a fost unul dintre iniţiatorii schimbărilor radicale din domeniul picturii şi al tipăriturilor. 
      ......................................................................................................

Atunci când tatăl a văzut lucrările fiului său, acesta i-a oferit propria paletă de culori şi pensule şi a jurat să nu mai picteze niciodată 

Pregătirea lui Picasso a început la Academia de Arta Lonja din Barcelona dar, începând din 1900 a început să-şi petreacă luni întregi la Paris, unde s-a stabilit definitiv în 1904. La acea vreme capitala franceză era centrul artei mondiale şi aici Pablo Picasso şi-a manifestat pentru prima dată stilul său complet original, în care teme precum dezmoşteniţii societăţii, sărăcia şi disperarea erau zugrăvite cu o uşoară tristeţe, în tonuri de albastru rece.

..............................................,......................

În următorul stil al lui Picasso, Perioada roz, tonurile de roz au luat locul tonurilor albastre. Tema surghiuniţilor era încă dominantă, dar era abordată mai optimist. Subiectele favorite au devenit arlechinii, acrobaţii şi dansatorii şi entuziasmul pentru modul de viaţă al circarilor a luat locul austerităţii. Acest mod de abordare mai lipsit de griji a avut succes la public şi picturile perioadei roz s-au vândut foarte bine. Sărăcia lui Pablo Picasso lua sfarsit. 

.......................................................................
        Inspirându-se unul de la celălalt, Picasso, Braque şi Gris au distorsionat realitatea într-o serie de suprafeţe întrepătrunse de culori şi tonuri. Chiar dacă tema principală a lucrărilor acestora devenea din ce în ce mai greu de desluşit, ea exista cu siguranţă. Picasso considera întotdeauna că trebuia să înceapă cu ceva, o trăsătură de penel, un scaun sau un personaj- pentru a atinge abstractul şi, chiar şi în cele mai austere lucrări cubiste, de obicei se pot identifica fragmenele unui obiect. 

............................................................................................ 

Călătoria la Roma l-a stimulat pe Picasso, artistul realizând o serie de picturi monumentale cu teme clasice, cum ar fi nimfe şi fauni, zei şi zeiţe şi Minotaurul.  Probabil cea mai reusită concretizare a obsesiei sale pentru clasicism este seria de gravuri realizată în anii 1930 pentru colecţionarul de artă Ambrose Vollard, gravuri care au devenit cunoscute ca The Vollard Suite (Colecţía Vollard). 

...............................................................................................................

Picasso va fi probabil comemorat mai ales pentru creaţiile lui timpurii, dintre care cele mai reuşite erau produsul răspunsului emoţional al artistului la evenimentele şi personajele din jur. 

Influenţa lui Picasso asupra unei întregi generaţii de artişti este coplesitoare; numărul mare al lucrărilor şi a domeniilor abordate a demonstrat că întotdeauna există noi posibilităţi care merită să fie explorate. 

 

 
-1881- Picasso se naşte la Malaga, Spania 
-1895- Începe studiile la Academia Lonja, Barcelona 
-1900- Călătoreşte la Paris 
-1903- Pictează Viaţa -Muzeul de artă din Cleveland 
-1905- Pictează Fata în combinezon -Tate Gallery din Londra 
-1907- Pictează Domnişoarele din Avignon -Muzeul de artă modernă dn New York 
- Iniţiază mişcarea cubistă 
-1922- Pictează Femei alergând pe plajă -Muzeul Picasso din Paris 
-1925- Pictează Cele trei dansatoare -Tate Gallery din Londra 
-1937- Pictează Guernica -Cason del Buen Retiro din Madrid 
-1973- Picasso moare în localitatea Mougins, din Franţa. 

 

Citate celebre ale marelui artist Picasso 


„Ficare copil este un artist. Problema este cum să ramână un artist şi după ce va creşte.   

 Inspiraţia există, dar trebuie să te găsească lucrând.  

Pictura este doar un alt fel de a ţine un jurnal.  

Orice îţi poţi imagina, este real.  

Dragostea este cea mai mare împrospătare din viaţă.” 

Întâmplări – încerci să le schimbi cursul, dar e imposibil. Întâmplarea dezvăluie adevăratul om.  














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu